Vitaminerna

Det finns 13 vitaminer som är livsnödvändiga. Dessa vitaminer måste vi få i oss regelbundet eftersom kroppen inte kan producera dessa själv.


Fettlösliga och vattenlösliga vitaminer

Vitaminer brukar dela sin i två huvudgrupper. De som är fettlösliga och de som är vattenlösliga. Fettlösliga vitaminer finns oftast i fet kost så som fet fisk, oljor och mjölk. Du som äter en fettfri kost kan lättare få vitaminbrist.

De vattenlösliga vitaminerna finns oftast i frukt och grönt. B-vitaminerna hittar du dock även i spannmål och kött.
Fettlösliga vitaminer: A, D, E, K
Vattenlösliga vitaminer: B, C

De olika vitaminerna

vitaminerna

I avokado finns vitamin B, E och K. Vilket behövs för mängder av funktioner i kroppen.

Vitamin A

Finns i: Animaliska livsmedel, morötter, spenat, nypon och kraftigt grönfärgade grönsaker.
Bra för: Immunförsvaret, slemhinneproduktionen, ögats ljusreceptioner och DNA-avläsningen så att hormonerna som kommer vet vad de ska ta vägen.

Vitamin B1 (Tiamin)

Finns i: Fläskkött, bönor, ärtor, inälvsmat, sparris, vetegroddar, jäst och spannmål.
Bra för: Ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärta och muskler.

Vitamin B2 (Riboflavin)

Finns i: Många livsmedel, men framförallt i mjölk, yoghurt, fil, ägg, kött, fågel och inälvsmat.
Behövs för: Tillväxt av hud, hår och naglar. Viktigt för synen och bryter även ner kolhydrater, fett och protein.

Vitamin B3 (Niacin)

Finns i: Kött, fisk, skaldjur, potatis, mjölk, yoghurt och fil.
Behövs för: Kroppens energiproduktion och cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater.

Vitamin B5 (Pantotensyra)

Finns i: De flesta livsmedel.
Behövs för: Omsättningen av fett och kolhydrater.

Vitamin B6 (Pyridoxin)

Finns i: De flesta livsmedel.
Behövs för: Nervernas funktion och proteinomsättning

Vitamin B7 (Biotin)

Finns i: De flesta livsmedel. Finns i höga mängder i äggula och lever.
Behövs för: Cellernas ämnesomsättning.

Vitamin B9 (Folsyra)

Finns i: Fullkornsprodukter, yoghurt, filmjölk, leverpastej, lever och frukt och grönt.
Behövs för: Celldelning, DNA-bildningen och tillväxten av röda blodkroppar.

Vitamin B12 (Cyanokobalamin)

Finns i: Främst kött, fisk, skaldjur, mjölk, ost och ägg.
Behövs för: Ämnesomsättningen, bildandet av nya blodkroppar, omsättningen av folsyra och för nervernas funktion.

Vitamin C

Finns i: Citrusfrukter men också i annan frukt samt bär och grönsaker.
Bra för: Produktionen av kollagen. Detta behövs för att vår bindväv ska bygga senor, hud, ben och kärlväggar. C-vitamin ökar även upptaget av järn och deltar i att bilda gallsalter och nervsignalsubstanser.

Vitamin D

Finns i: D-vitamin bildas i huden när vi är i solen. Finns även i kött, ägg och fisk.
Livsmedel som är berikade med vitamin D: Viss mjölk, margarin, lättyoghurt och osötad lättfil.
Bra för: Våra muskler, skelett och våra tänder.

Vitamin E

Finns i: Fullkornsprodukter, nötter, frön, bladväxter, avokado, ägg, mjölk, margarin och vegetabiliska oljor såsom rapsolja.
Bra för: Cellmembranet och cellstabiliteten, skyddar fetter från oxidation samt ökar de röda blodkropparnas stabilitet.

Vitamin K

Finns i: Broccoli, spenat, brysselkål, vitkål, grönkål, tångmjöl, animaliska livsmedel samt raps-, soja- och tistelolja.
Bra för: Blodets koagulering och för benbildningen. Gör det möjligt för skelettet att lagra kalcium.