Annons från Helhetshälsa

Vitaminer mot trötthet

Det finns 8 olika B-vitaminer och de är alla på ett eller annat sätt involverade i vår energiomsättning. Energiomsättningen förser våra muskler och vår hjärna med energi. För att motverka trötthet kan det därför vara bra att se över ditt intag av alla B-vitaminer då de samspelar med varandra. Här listar vi de B-vitaminer du kan behöva se över intaget av för att motverka tröttheten.


Ett bra B-vitamintillskott innehåller alla B-vitaminer, med en dosering av varje B-vitamin baserat på hur mycket av varje vitamin kroppen använder. Ett överskott belastar nämligen våra reningssystem, lever och njurar, i onödan. Här listar vi de vitaminer du kan behöva se över för att motverka trötthet och andra besvär.

Behöver du motverka din trötthet? Klicka här

Trött och oftare förkyld?
Om du är trött och oftare blir förkyld kan det vara bra att se över ditt intag av folsyra, B6 och vitamin B12. De har alla en del i immunsystemets normala funktion och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Upplever du att du ofta blir förkyld? Här kan du klicka hem Helhetshälsas B-vitaminer

Trött och 40+
Är du över 40 minskar kroppens upptag av B12. Om du är trött och över 40 år kan det därför vara bra att se över B12-nivåerna hos läkare.

Om ditt upptag av B-12 från tarmen är nedsatt kan en munspray med B12 vara en lösning då B12 till viss del kan tas upp direkt i munhålan.

För dig som är 40 plus kan det även vara bra att försäkra dig om att intaget av riboflavin och tiamin täcker ditt behov. Med åldern ökar kroppens oxidativa stress, vilket bidrar till kroppens och hjärtats åldrande. Riboflavin skyddar cellerna mot oxidativ stress och tiamin bidrar till normal hjärtfunktion.

Köp KardioOptimal hjärthälsa med tiamin här 

Trött med sköra naglar, torr hy och slitet hår?
Hjälp vid trötthet och mot torr hy, hår och naglar kan vara B-vitaminerna niacin, biotin, pantotensyra (B5) och riboflavin.

Vitaminerna biotin och pantotensyra bidrar till normal energiomsättning så att muskler men också hud, hår och naglar får energi från kosten. Pantotensyra bidrar även till produktionen av Koenzym A som gör våra celler och hudceller mjuka och mottagliga för näring. Riboflavin och niacin bidrar till normal hud. Riboflavin bidrar också till normala slemhinnor så om du ofta är torr i munnen, har torra, grusiga ögon eller torra slemhinnor i underlivet kan det vara värt att se över ditt intag av B-vitaminet riboflavin.

Kosttillskott för hår, hud och naglar med B-vitaminer hittar du här

Trött och viktuppgång/viktnedgång
Om du känner dig trött och samtidigt ökar eller minskar onormalt i vikt bör du se över intaget av alla B-vitaminer. B-vitaminerna bidrar till normal energiomsättning, det vill säga hjälper till med att förse cellerna med näring men också att energin används av musklerna. B-vitaminerna har betydelse för hur fettomsättningen fungerar och hur mycket energi du gör av med.

Trött och svårt att koncentrera dig?
I hjärnan pågår ett komplext samspel där flertalet B-vitaminer är involverade;
B-vitaminet niacin har en särskild roll vid förnyande och upprätthållande av nervceller, vilket har betydelse för samspelet mellan hjärna och kropp. Det innebär att niacin behövs både för att du ska kunna röra dig och för att du ska registrera och minnas det du ser och hör. För att överföra nervimpulser mellan hjärnans nervceller eller från hjärnan genom ryggmärg och ut till musklerna har niacin hjälp av B-vitaminerna biotin och riboflavin som bidrar till att göra tänkande och kroppsrörelser möjliga genom nervimpulser. Även tiamin finns med i processen. Tiamin har en viktig roll i hjärnans glukosmetabolism, vilket betyder att hjärnan får tillräckligt med energi för att orka tänka och lagra minnen.

Stämmer ovanstående in på dig? Köp B-vitamin här