Atrofisk gastrit

Atrofisk gastrit är en åldersrelaterad sjukdom som försämrar kroppens upptagningsförmåga av B-vitaminer och kan därför leda till en B12-brist och blodbrist. Atrofisk gastrit är en av de vanligaste orsakerna till B12-brist.


Atrofisk gastrit – inflammation i magen

atrofisk gastrit

Om du har Atrofisk gastrit kommer du att behöva ta B12-tillskott under resten av ditt liv.

Atrofisk gastrit är en inflammation i magens slemhinna som gör att syraproduktionen minskar.

Sjukdomen kommer smygandes under en lång tid och är vanlig bland äldre. Sjukdomen ger ingen smärta men gör så att kroppen inte kan förse sig med exempelvis vitamin B12.

Symptom

Symptom på B12-brist kan vara trötthet, bristande orientering, minnesproblem och nedsatt finmotorik. Du kan också känna tungsveda, domningar och stickningar i händer och fötter, kuddkänsla under fötterna och nedsatt känsel.

Misstänker du B12-brist ska du kontakta läkare för ett blodprov.

Vad som händer i kroppen

Kroppens egna immunförsvar attackerar slemhinnan i magsäcken. Man vet inte varför det sker och det finns inte heller någon behandling.

Magsäckens slemhinna kan inte producera saltsyra eller intrinsic factor vid Atrofisk gastrit. Dessa två ämnen behövs dock för att ta upp vitaminet B12. Därför leder Atrofisk gastrit till B12-brist, vilket i sin tur leder till blodbrist.

Bristen på saltsyra i magsäcken brukar inte leda till något annat problem än brist på vitamin B12.

Finns ingen behandling

Det finns ingen behandling för Atrofisk gastrit, däremot kommer du att behöva ta B12-tillskott under resten av livet. Ibland kan man även behöva ta folsyra-tillskott. B12 behövs även för omsättningen av folsyra.