Blodbrist

Blodbrist (anemi) på grund av för lite vitamin B12 är vanligt om du är vegan och inte tar några tillskott eller om du lider av magsjukdomen atrofisk gastrit.

Blodbrist

Vid blodbrist (anemi) kan du behöva blodtransfusion.

Blodbrist vid brist på B12 eller B9

Blodbrist, eller anemi som det också heter, är när mängden av blodfärgämnet hemoglobin eller antalet röda blodkroppar är för litet. Du kan få blodbrist av flera skäl men bland annat vid brist på folsyra (B9) eller brist på cyanokobalamin (B12).

En annan vanlig orsak till blodbrist är järnbrist, som är vanlig hos kvinnor som är gravida eller har rikliga menstruationer. Men blodbrist kan också bero på andra orsaker som njur- eller tumörsjukdom, hemolytisk anemi, infektion, benmärgsjukdom, ärftlig blodbrist, eller någon sjukdom i njuren, magen, tarm eller tumör.

Veganer är största riskgruppen

Blodbrist hos veganer är vanligt då man inte kan få i sig B12 från växtriket. B12 finns bara i sådana livsmedel som veganer väljer att inte äta. B12 kan inte heller bildas i kroppen.

Därför är det viktigt som vegan att ta tillskott av B12. Speciellt om man är gravid och vegan då vitamin B12 behövs för barnets nervsystem ska utvecklas normalt.

Symptom

Vanliga symptom vid blodbrist är att du känner dig trött och orkeslös. Du känner dig också yr, blek, andfådd, hjärtklappning och du har huvudvärk och öronsus.

Förebygg blodbrist

Du kan förebygga blodbrist genom att äta livsmedel som innehåller järn, folsyra och B12.

Folsyra (B9): Finns i potatis, fullkornsbröd, råa grönsaker och lever.

Cyanokobalamin (B12): Finns i mjölk, strömming, torsk, ägg, fläsk och lever.

Järn: Finns i blodpudding och kött. C-vitamin gör att kroppen ökar sin förmåga att ta upp järn. Du kan också använda en järngryta när du lagar din mat.

Behandling

Om du har blodbrist på grund av B-vitaminunderskott får du äta B-vitamintillskott. I vissa fall kan sprutor med B12 injekteras under ett par veckor.

Om du har blodbrist på grund av järnunderskott får du järntillskott. Om du har riktigt låga blodvärden kan du behöva en blodtransfusion.

Andra läste också:

Kommentera – "Blodbrist"

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>